miercuri, 17 noiembrie 2010

PERSONALITATI

                        BUCUR  SCHIOPU
     Este cea mai reprezentativa personalitate din aceasta comuna.s-a nascut in anul 1911, a facut primele clase la noi in sat, invatatori fiind Rosca si Popilean, a urmat gimnaziul la Rupea, deoarece la Ungra erau doar 4 clase, apoi continuandu-si studiile liceale  la liceul "Andrei Saguna" din Brasov, apoi Facultatea de Drept  la Cluj-Napoca, unde a fost si profesor o vreme. Toate aceste studii le-a facut fiind sustinut financiar de unchiul sau din New York.
    In varful carierei a fost Ministrul al Agriculturii, aducandu-si un rol important in comasarea pamantului. A fost ambasador in Canada o perioada indelungata de timp, cutreierand cu diverite ocazii, toata lumea.
    A participat la construirea primei linii decale ferata din Romania, pe ruta Bucuresti-Giurgiu.
    Era prieten foarte bun cu Petru Groza, cu Nicolae Iorga si cu multe alte personalitati importante la vremea aceea.
    Pentru satul sau natal a facut lucruri importante prin care a ramas o legenda: introducerea curentului electric, a lamurit populatia privind comasarea pamanturilor etc.
    Perioada copilariei sale  a petrecut-o la Ungra. Acesta isi aminteste cu drag, intr-o lucrare de-a sa, de sarcinile primite de la bunica sa, de exemplu ducerea mancarii si a apei unchiului la camp, de pataniile din copilarie, de prietenii lui, toate acestea fiind mentionate in cartea dedicata lui, care se numeste: ''Bucur Schiopu - Omul unei generatii de lupta si sacrificii ''publicata la editura Fundatia Nationala ''Satul Romanesc''
    Acesta a vea o casa de vacanta, chiar langa casa mea natala, unde isi petrecerea numeroase concedii cu familia. Bunica mea imi poveste ca exista un grad de rudenie intre ea si acesta, ii era nepoata.
   In incheiere, as vrea sa punctez un citat din carte sa: ...acesta a fost omul important pentru locurile sale natale, vesnic nelinistit si in cautare de bine pentru tara sa ''   
                 
                           INVATATORUL  POPILIAN
     Era cunoscut de tot satul, ca fiind un om foarte aspru, un dascal care pedepsea elevii la cea mai mica greseala. El este cel care i-a invatat si pe bunicii mei, primele taine ale invataturii.
    Stiu, din spusele bunicilor mei, candva acest dascal pedepsea elevii,dandu-le la palma pana se rupea nuiaua, aceasta trebuia adusa de elevul vinovat din gradina scolii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu