miercuri, 17 noiembrie 2010

Prezentare istorica

          Dupa datele cronicii satului, Ungra (Galt-inseamna granar), a fost infiintat de primi colonisti sasi, sositi jurul aniilor 1100-1200 pe raul Olt, localizati sub dealul Stajeii inalt de 589 m, pe unele din punctele de observatie ale castrului roman amintit.
          Mai tarziu, sasii au construit  biserica evanghelica care exista si astazi, fortificata cu ziduri de aparare impotriva navalitorilor.
         De la sosirea lor in zona, sasii au tinut o cronica a satului, unde erau trecute toate evenimentelecare-i priveau pe sasi si pe romani.Aceasta cronica a fost vazuta de doua ori de Nicolae Iorga si citata in numeroase lucrari de istorie; cronica a fost vazuta si de Bucur Schiopu (fost ministru al Agriculturii), prin intermediul preotului evanghelic, coleg si amic de-al sau. In cronica scrie ca familia Schiopu a sosit in zona in jurul anului 1664 (Stiopu Johan) ca pastoriveniti din zona de munte.
        Despre cei proaspat veniti in comuna, este specificat in cronica, ca erau dirijati initial pe o vale situalta la 2 km de sat, numita "valea Ungrisoarei", dupa ce conducatorii satului se convingeau ca familia venita este cinstita si harnica, primea acordul de intrare in sat.
         In prezent aceasta cronica a disparut, a fost dusa clandestin "in fragmente" in Germania, de ultimii emigranti sasi, care au parasit comuna dupa Revolutia din '89 (asa spun sasii ramasi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu