sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Obiective turistice la Ungra

            Biserica evanghelica
   Cetatea bisericeasca evanghelica de la Ungra figureaza sub nr. 2782 in lista monumentelor istorice de pe teritoriul R.S.R Biserica a fost cladita probabil in ultimul sfert al secolului XIII-lea.
   Dupa planul initial, este vorba despre o bazilica romanica cu 3 nave, cor dreptunghiular, absida rotunda si un turn inspre vest cu portal in stil romanic.
   Colateralele au fost daramate probabil cu ocazia restaurarii bisericii, devastata de tatari in anul 1658. Tatarii au incendiat biserica, in care sasii se adapostisera. multe femei au ramas singure dupa acest eveniment. Acestea s-au recasatorit cu romani sau maghiari si asa s-a amestecat populatia satului.
   Turnul de vest a fost grav avariat in urma cutremurelor din anii 1802 ai 1829, iar in 1843 a fost daramat.
   Incinta cu intrare fortificata si doua turnuri de apararea fost ridicata in secolul al XVII-lea.
   Turnul pentagonal din partea de NE dateaza probabil numai din veacul al XVII-lea. Pentru cladirea bisericii si a incintei s-a folosit materialul castrului roman, care s-a aflat pe malul stang al Oltului, apartinand legiunii romane.
   Mesterii care au cladit biserica nu sunt cunoscuti, nici inscrtiptii nu exista. De mentionat mai este altarul vechi, construit tot in sec. XVII, care se gaseste si azi pe peretele de nord al biseriisi infatiseaza Rastignirea Domnului Iisus si are inscriptionat in latina urmatorul text: ''Veritas Domini manet in aeturnum ''.
   In interiorul bisericii se mai afla o cresa, o sala de jocuri, o bucatarieapartinand tot sasilor.
   In partea de SV se afla turnul de slanina, unde sasii depozitau acest produs in siguranta, fiecare avand un loc bine specificat era stabilita o zi pe saptamana in care toti veneau si isi luau slanina pentru intreaga saptamana. Acest turn este format din ziduri foarte groase, deci un loc foarte racoros.
   Tot in interiorul curtii bisericii se mai situa o cripta. Aici erau adusi cei care au decedat, pentru a-i priveghea si a incepe slujba de inmormantare.
   Un alt loc important este intrarea principala pe unde are acces doar preotul. inainte de intrarea principala se afla soclul inchinat eroilor sasi. pe acesta scrie si numele denumirii vechi a satului - Galt.
   In interiorul bisericii se afla doua capete de lei, inprezent se mai afla doar unul, acesta fiind amplasat in interiorul criptei,  celalalt fiind dus la muzeul Bruckhental din Sibiu.
   La inceput era doar o biserica mica, de care se stie din anul 1222. Deoarece populatia ajunsese la peste 500 de familii, s-a construit aceasta biserica.
 
          Biserica ortodoxa
   Aceasta biserica a fost construita cu intermitente intre anii 1937-1969 sub pastorirea P.C. Preot Gh. Cristea, cu aprijinul credinciosilor, al consiliului parohial, au mai fost primite ajutoare banesti de la Ministerul Cultelor, de la Sfanta Patriarhie si de la Arhiepiscopia Sibiului. Lucrarile au fost terminatein 1969 sub conducerea mesterului zidar Silinca Miron, locuitor al acetui sat, epitropi fiind Gheorghe Plesa si Gheorghe Macrea.
   Sfintirea bisericii s-a savarsit de catre I.P.S Dr nicolae Mladin, Mitropolitul Ardealului in ziua de 31 august 1969. Aceasta sfanta biserica cu hramul ''Sfintei Treimi'' a fost impodobita cu pictura in tehnica ''Tempa-Crasa'' - in interior, iar la exterior in tehnica ''Fresco'' in anii 1981-1982, dupa ce in anul 1976 s-au facut reparatii la acoperis si s-au vopsit turlele, iar mai tarziu in 1981 s-au facur reparatii provocate de cutremurul din 4 martie 1977. Toate aceste lucrari si inca altele, s-au facut cu contributia baneasca a enoriasilor parohiei, a a Arhiepiscopiei Sibiului cu concursul consiliului parohial, epitrop fiind Gheorghe Seban, pictura fiind executata de Covoreanu Nicolae, Mirica Ioan si Tolea Nicolae sub pastorirea P.C. Preot Paroh Gheorghe Boorel.
   Resfintirea s-a savarsit in 1982 de catre I.P.S Dr Antonie Plamadeala- mitropolitul Ardealului.
   Inainte de construirea acestei biserici, slujba religioasa, se desfasura intr-o bisericuta situata mai in deal, care exista si in prezent,avand tot hramul ''Sfintei Treimi''.

       Monumentul eroilor
   Acesta este inconjurat de grilaj  cu piloni de piatra, inchinat eroilor din aceasta comuna, cazuti in Primul Razboi Mondial, acesta fiind construit in 1936 fiin amplasat pe strada Principala. Soclul acestui monument este impodobit cu basoreliefuri. tot aici se afla leii din bazalt amintiti la biserica fortificata, pe o placa se afla textul: "In memoria eroilor comunei''.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu